28 February 2008

Stai liniştit, dom'le, că-s meseriaş...

Simt nevoia să apelez la următorul banc:
Un tip ia un taxi, si dupa ce porneste, soferul baga-ntr-a patra, si trece cu 100 pe ora pe strazi. Vine o intersectie, semaforul pe Rosu, taxiul trece cu viteza, la care clientul:
- Domle, ce faci, esti nebun? Treci pe rosu?
- Stai linistit, dom'le, ca-s meserias...
Mai vine o intersectie. Semaforul rosu. Masina trece in viteza.
- Hei, iar treci pe rosu?
- Lasa-ma, ca sunt meserias...
Se apropie un alt stop. De data asta semaforul era verde. Taxiul pune o frana serioasa si opreste chiar inainte de intersectie. Clientul zice:
- E, acum cand e verde, de ce n-ai trecut?
- Pai daca vine un meserias din dreapta?
Câţiva dintre voi ştiţi deja păţania mea de acum câteva luni, prin care am ajuns să urăsc poliţiştii. Ei, chiar dacă finalul povestirii de azi e mult mai sadic, cel puţin nu e prea umilitor şi, surprinzător - are efect invers faţă de povestirea precedentă. Adică mă face să revin la sentimente neutre faţă de "oamenii legii".

Ce s-a petrecut? Eram în maşină cu cei 4 coechipieri împreună cu care formam o echipă de fotbal, şi ne îndreptam spre sala de sport de la Clujana, fiind într-o mică întârziere. Şi cum eram noi în zona gării din Cluj, ce-mi trece mie prin cap? "Hai s-o iau prin (cartierul) Iris, că-i mai aproape..." Şi nici n-ar fi fost o idee foarte proastă dacă am fi mers de pe Oaşului pe Nădăşel şi apoi pe Porţelanului. Dar am intrat pe Gh.Asachi şi ne-am lovit de un peisaj sinistru care ne-a obligat să ne întoarcem, iar la revenire pe Oaşului... n-am mai oprit la semaforul (instalat strict pentru trecerea de pietoni de pe Oaşului) care ne întâmpina roşu (de supărare?), copilotul înştiinţându-mă că "tocmai am trecut pe roşu".

Care era şansa ca din direcţia opusă să vină chiar în acel moment o maşină de poliţie? N-am calculat. Dar în momentul imediat următor, aceasta a făcut stânga-împrejur şi m-a urmat, cu girofarul aprins (de fapt - aprins-stins-aprins-stins-etc).

Moment în care, ştiind că n-are de gând să mă escorteze, am tras frumos pe dreapta, pupându-mi de rămas bun permisul de conducere. A urmat un discurs civilizat cu poliţistul, în care am avut impresia că l-am uimit un pic prin faptul că mi-am recunoscut fapta şi n-am încercat să-l consider prost, chiar dacă colegii mei îmi sugerau să mă comport ca şi cum nu s-ar fi întâmplat nimic. :)

Mi-a cerut actele, iar eu am coborât din maşină, pentru că portmoneul îmi era în portbagaj, în blugi, eu fiind îmbrăcat în pantaloni scurţi şi încălţat în tenişi - pregătit de fotbal. Selecţiuni din dialog:
Poliţistul: Ce meserie aveţi?
Eu: Programator... (de fapt, inginer software, dar mai face omul greşeli sub stres :P)
Poliţistul: Deci n-aveţi nevoie de carnet.

Poliţistul: Dom'le, eu vă văd om serios.

Poliţistul: Vă pot lua carnetul, înţelegeţi, nu? Dar facem să fie bine pentru dumneavoastră - vă dau amendă că nu aveaţi centura de siguranţă, şi două puncte de penalizare. E bine?
Normal că e bine, ce să mai comentez?

Am luat bucuros amenda şi am tulit-o la fotbal.