24 May 2007

Final de Liga 1

M-am gandit sa trec in revista informatiile de care dispun la incheierea sezonului competitional 2006/2007 in campionatul national de fotbal Liga 1:
1. Dinamo, campioana, va juca in turul 3 preliminar al Champions League. NU va fi cap de serie, ceea ce o pune in ipostaza de a intalni una dintre echipele: Liverpool, Arsenal, Benfica, Werder, Celtic, Anderlecht, una din echipele de pe locurile 3-4 din Spania, sau alte mari forte europene ce vor veni din turul 2 preliminar (Glasgow, Shakhtar, Besiktas, etc.).
2. Steaua, vicecampioana, va juca in turul 2 preliminar al Champions League. Va fi capul de serie CEL MAI BINE COTAT, si va intalni echipe slab cotate, dintre care cea mai importanta este Beitar Jerusalem. Daca se califica, va fi cap de serie si in turul 3 preliminar, urmand sa intalneasca o echipa de genul Fenerbahce, AEK Atena, Spartak Moscova, sau alte echipe venite din turul 2.
3. CFR Cluj-Napoca, "medaliata" cu bronz in acest sezon, va juca in turul 2 preliminar al Cupei UEFA. Va fi cap de serie si poate sa intalneasca o echipa venita din turul 1 preliminar, sau o echipa venita din Intertoto. Daca se califica, are sanse mici sa fie cap de serie in Runda 1 (turul 1, cel care precede grupele), si poate intalni o echipa de genul Bayern, Fiorentina sau Everton, sau o echipa venita din turul 3 preliminar al UCL.
4. Rapid asteapta finala Cupei Romaniei (sambata, 26 mai), iar in cazul unei victorii va juca in Runda 1 a Cupei UEFA, unde probabil ar fi cap de serie, urmand sa intalneasca o echipa accesibila. Daca pierde finala Cupei Romaniei, devine prima echipa a Romaniei in Intertoto si va intalni in primul meci (turul 2 din Intertoto) castigatoarea dintre reprezentantele Bosniei si Andorrei, iar daca se califica in finala (turul 3), castigatoarea dintre reprezentantele Turciei, Croatiei si Albaniei. Castigarea finalei Intertoto ar trimite Rapidul in turul 2 preliminar al Cupei UEFA, unde ar fi cap de serie, alaturi de CFR Cluj.
5. Otelul tine pumnii Rapidului in confruntarea cu Poli Timisoara din Cupa Romaniei. Daca Rapidul castiga, Otelul devine prima echipa a Romaniei in Intertoto si ar urma traseul descris mai sus. Insa, in cazul in care Poli Timisoara castiga Cupa Romaniei, Otelul devine a doua echipa a Romaniei din Intertoto, unde ar juca incepand din turul 1. In acest caz, ar intalni reprezentanta Muntenegrului (in turul 1), apoi reprezentanta Israelului (in turul 2), si in finala reprezentanta Spaniei(!). Daca ar castiga finala Intertoto, si Otelul ar fi cap de serie in turul 2 preliminar al Cupei UEFA, alaturi de CFR Cluj.
6. Gloria Bistrita depinde si ea de rezultatul finalei Cupei. Victoria Rapidului i-ar aduce participarea in Intertoto, in calitate de a doua echipa. Victoria timisorenilor o scoate din carti.
7. Politehnica Timisoara urmareste adjudecarea trofeului Cupa Romaniei. Aceasta performanta ar trimite-o in Runda 1 a Cupei UEFA, unde are sanse mici sa fie cap de serie. O infrangere in finala de sambata ii asigura o vara linistita.