Vă aştept şi pe
În sfârşit şi un post pentru iubitorii de munte, pe care o să-l încadrez în categoria recomandări: weekend in Rarău-Giumalău.
Am plecat sâmbătă dimineaţa extrem de devreme din Cluj (cu acceleratul de 1:23 înspre Iaşi) şi ne-am luat bilete până în Cîmpulung Est. Am ajuns la 6:25 şi ne-am făcut încălzirea până la 7.
1.(cruce galbenă) Cîmpulung Moldovenesc (620m) – Poiana Izvorul Alb – Valea Limpedea – Vf. Popii Rarăului (1651m) – Hotel Alpin Rarău
Din gara Cîmpulung Est, printr-o spărtură în gard aflată undeva în partea stângă cum te uiţi înspre masiv, se iese direct în traseu, adică pe cruce galbenă. Traseul e destul de bine marcat, aşa că şansele să te rătăceşti sunt mici. Noi ne-am mai folosit de hartă şi de indicaţiile de pe www.ecoturism.org.ro:
Plecarea pe acest traseu se face din gara Câmpulung-Est, mergând pe valea Izvorului Alb, pe şoseaua modernizată, până dincolo de Cheile Izvorului Alb şi Piatra Buhei. La 3 km distanţă de la şoseaua naţională şi 1,2 km de la Piatra Buhei, Izvorul Alb primeşte unul din afluenţii săi mai mari pe dreapta, pârâul Limpedea. Traseul continuă spre stânga, pe valea Limpedea, pe lângă fosta carieră de exploatare a calcarului. După 2 km de la intrarea pe valea Limpedea poteca intră în pădure până în Şaua Ciobanilor. Traseul întâlneşte poteca marcată cu cruce roşie, de pe Valea Caselor şi Moara Dracului, care vine tot de la Câmpulung Moldovenesc. Zona de pădure este o porţiune dificilă, datorită diferenţelor de nivel în special a celor de sub Şaua Ciobanilor. De aici, drumul este comun cu cel care vine din Codrul Secular Slătioara şi continuă spre Hotelul „Alpin” Rarău.Deşi traseul se face în 5 ore, nouă ne-au trebuit 6 că, deh, suntem începători.
Am fi vrut să mai mergem un pic în prima zi, dar eram obosiţi de pe tren, aşa că am campat lângă terenul de fotbal al Hotelului Rarău.
2. (banda rosie) Cabana Rarău - Vf. Giumalău
Trezire surprinzătoare la 7, eram gata de drum la 8:20.
În 4 ore am făcut relaxed traseul, fără să întâmpinăm dificultăţi. Iar partea plăcută a traseului e reprezentată de afiniş... yummy! Trebuie să revin în august.
Informaţiile de pe www.ecoturism.org.ro trebuie citite invers:
Acest traseu face legătura între vârful Giumalău (1857m) şi Hotelul Rarău. Punctul de plecare este în vecinătatea crucii de pe vf. Giumalău. Poteca şerpuieşte prin jnepeni pe versantul nordic al Giumalăului. După o coborâre de aproximativ 1 km se ajunge la o intersecţie cu poteca ce ocoleşte vârful pe curba de nivel. În continuare traseul coboară uşor prin pădure în jurul cotei de 1400m. Cota minimă este la intersecţia cu drumul forestier ce face legătura între comuna Pojorâta şi hotelul Rarău. Tot aici se întâlneşte traseul marcat cu cruce galbenă ce face trecerea dinspre Cheile Zugreni spre comuna Pojorâta. Traseul merge paralel cu drumul forestier urcând spre culmea Muncelului (1577m). La cota de aproximativ 1400m se merge pe curba de nivel cale de aprox. 2.5 km după care întâlnim drumul asfaltat ce urcă din satul Chiril spre hotelul Rarău. În continuare traseul nostru merge pe drumul asfaltat care ne conduce direct la hotel.
3.(banda rosie) Vf. Giumalău (1857m) - Poiana Ciungi (1550m) - Obcina Mică (1322m) - Vf. Obcina Mare - Dealul Drancani - Vatra Dornei (800m)
Încăpăţânat şi convins că cibotarum exagerează în jurnalul său de călătorie, la ora 13 am pornit pe acest traseu. La ieşirea din Poiana Ciungi ne-am întâlnit cu nişte excursionişti care ne-au avertizat şi ei că nu ne aşteaptă un drum uşor. Dar eram hotărâţi să nu ne mai întoarcem.
Şi ce a urmat a fost de nedescris. Sute, mii de copaci căzuţi... iar noi încercând să ne strecurăm printre ei. După o jumătate de oră de chin, am ajuns într-un punct din care chiar nu mai ştiam încotro s-o luăm. Nici urmă de marcaj, iar varianta "tot înainte" ieşea din calcul - în faţa noastră era o mare de copaci retezaţi.
Decizia noastră a fost să coborâm printr-o vale înspre un pârâu şi un drum forestier ce se vedeau pe jos.
Pârâul s-a dovedit a fi chiar Pârâul Giumalău, iar drumul forestier e chiar traseul marcat cu triunghi roşu: Cabana Giumalău - Pârâul Giumalău - Valea Rusca - Sat Rusca (780m) (trecut greşit pe hartă cu punct roşu). Am ajuns în satul Rusca în jurul orei 18, frânaţi fiind de coborârea epuizantă înspre Pârâul Giumalău.
Din Rusca am luat ocazie până în Vatra Dornei (13.5 km), care era de fapt o cursă cu care se întorceau pelediştii vatra-dorneni de la şedinţă/băute de la judeţ. Şi nu vă zic cât mi-au cerut şi nici că eu ca un (extrem de) prost le-am dat...
Iar din Vatra Dornei am prins trenul de 20:11, astfel că la 23:53 eram în Cluj.
Biletele de tren au costat 68 de lei în total (ambele: dus şi întors), 34 lei pentru studenţi, şi vreo 47 pentru elevi.
Harta în format electronic -> la mielu.ro.
Echipa a fost formată (în ordinea numerelor de pe tricou) din: Claudia, Alina, Cristina şi subsemnatul.
dragut. sper sa ajung si eu prin rarau-giumalau mai la iarna.
ReplyDelete