Vă aştept şi pe
Motto: "Nu te laşi..." (Prof. Ioan Gavrea, singurul care m-a picat în 5 ani de facultate)
Duminică ne-am trezit cu chef de urcat! La 7 eram la Petrom şi alimentam, iar la 8:45 eram în Târgu Lăpuş (pe care îmi place să-l numesc Târgul Apus). Până în Groşii Ţibleşului se merge prin Suciurile de Jos şi Sus, iar acolo nu e greu să-ţi dai seama când să faci dreapta pe traseul care duce la Vf. Ţibleş pe la Refugiul Arcer.
Primii 8.6 km ai traseului se fac pe drumul de piatră care duce la Cabana Ocolului Silvic, un ditamai viloiul cu 3 etaje! Drumul este practicabil cu orice maşină, dar cu atenţie. Am ajuns la Cantonul Silvic la 9:30, şi am luat-o la pas.
Într-o oră am ajuns la intrarea într-o mină părăsită, mergând pe malul drept al Bradului (pe un drum pe care se poate merge cu o maşină mai înaltă), iar de acolo am cotit la stânga, urcând şerpuit pe un drum de tractor. Traversăm zona distrusă de incendiul de acum câţiva ani până ajungem într-o mică şa, mai apoi intrăm prin pădure.
Am mers încet şi cu treabă bună, iar vremea ţinea cu noi - reprize de soare şi nori, dar nimic ameninţător, chiar dacă vârfurile maramureşene, Arcerul şi Ţibleşul, erau cufundaţi în nori (vf. Bran, cel din jud. Bistriţa-Năsăud, era singurul însorit, confirmând parcă prognozele care anunţau vreme bună în toată ţara, cu excepţa Maramureşului).
După 3 ore de la pornire, la 12:30, eram în faţa refugiului Arcer, pe care l-am găsit în stare relativ bună (geamuri intacte, din policarbonat). La parter este un prici de 3-4 persoane, iar la mansardă, spre ruşinea mea, nu m-am uitat, dar presupun că încap mai multe persoane pe podea.
De la refugiu există două trasee pe care se poate ajunge în creastă:
- banda albastră duce într-o şa din apropierea vârfului Ţibleş,
- punctul albastru urcă pe un picior mai abrupt direct pe vârful Arcer.
Am hotărât să alegem prima variantă pentru a ajunge în creastă şi acolo mai vedem.
Pe măsură ce înaintăm pe o curbă de nivel înspre valea care urcă spre Ţibleş, poteca se îngustează, mai apoi dispare (sau e sub zăpadă). Odată ieşiţi din pădure, dispar şi marcajele, ele existând, probabil, doar pe pietre. Vremea e încă bună, dar creasta şi vârfurile sunt în ceaţă, aşa că avem dificultăţi de orientare - nu ne dăm seama pe unde să urcăm.
Ignorăm harta şi începem urcuşul direct înspre vârful Arcer, alegând o vale mai puţin abruptă. Încet-încet ne afundăm în ceaţa din ce în ce mai deasă, iar după 45 de minute de urcuş intens ajungem în creastă (14:30). Sau, cel puţin, aceea a fost concluzia noastră, fiindcă nu se vedea nimic la doi paşi. Colac peste pupăză, începe să ne lovească măzărichea şi nu oricum, ci cu intensitate mare, accentuată de bătaia vântului.
După un timp, măzărichea se potoleşte, dar ceaţa persistă. Ne dăm seama cu o oarecare certitudine că suntem pe vârful Arcer, găsim şi marcaj pe o piatră dezvelită de zăpadă şi începem să ne gândim încotro să o luăm. Busola, acest al şaselea simţ rămas pe o astfel de vreme, ne indică care ar fi direcţia de coborâre la refugiul Arcer, pe punct albastru. Pornim, însă destul de nesiguri, iar abruptul de care ne lovim imediat ne obligă să ne întoarcem.
Să mergem înspre vf. Ţibleş ar fi ideal, dar pare prea greu pe nevăzute. Aşa că alegem soluţia să o luăm şontâc-şontâc înapoi pe urmele noastre. Coborâm 200 m diferenţă de nivel şi lăsăm în urmă ceaţa, iar soarele ne întâmpină călduros.
Cu soarele în faţă coborâm până la Cabana Silvică (18:00), de unde trecem pe patru roţi şi o luăm înspre casă. Până ajungem noi în Târgu Lăpuş, Ţibleşul se scutură de nori şi ceaţă, arătându-ni-se aşa cum am fi dorit să fie şi când l-am atins. Resentimentele nu-şi au locul aici, fiindcă nouă ne place muntele în toate ipostazele lui.
P.S. Poze n-am, căci mi-am uitat aparatul acasă. Pentru priveliştea pe care am avut-o pe Arcer, o să fac o simulare: o să-mi pozez prosopul alb, în baia plină de aburi după un duş fierbinte. Ar trebui să iasă ceva de genul ăsta!
Salut. Interesanta povestea ta dar imi pare rau pentru esecul tau din prima calatorie si pentru ceata din partea a II-a.De cateva ore am ajuns acasa, tocmai ce am coborat de la munte si am intrat pe net sa vad cate una alta despre Tibles si am dat peste povestioara ta. E vara si am avut noroc de vreme buna. Recunosc traseul facut de tine prin Fiad pana la Borcut, insa traseul marcat o lua prin alta directie de mai jos. Probabil ati ratat semnul (care probabil era "bine pus" sau nu era. De la borcut nu am luat-o nici pe rau in sus nici pe drumul de tractor ci printre chiar pe coast in sus unde am gasit o poiana de zmeuris. Pentru noi a fost putin mai usor ca unu din cei 11 care am fost a copilarit in zona si zicea el ca a mai urcat pe Vf.Tibles acum 13 ani :D. Din pacate eu nu am un jurnal cu ore si prea multe puncte de orientare. noi am cam luat-o drept in sus. Ne mai ajutam de drumurile facute pentru Taf-uri(tractoarele alea imense de carat lemn). Mergeam pana in capatul lor apoi iar drept in sus dar am observat ca ramaneam mereu aproape de rau ca se audea si de multe ori chiar il vedeam. La un moment dat stateam si ne gandeam cum putem face sa il trecem deoarece varfut era pe partea cealalta a raului, dar am hotarat sa mergem pana ii gasim izvorul si apoi trecem pe partea cealalta. zis si facut. am reusit urmand un drum de taf iar apoi tot prin padure in sus. de la 1000m (aprox) nu am mai gasit nici un drum sau drumulet si nici macar o poteca. din gluma in gluma am inceput sa ne face griji pentru animale salbatice si incepem sa ne uitam dupa urme. nu am gasit nici macar urma de soarce un singur melc am vazut pe tot traseul. am ajuns cu greu pana sus. toti eram la capatul puterilor dar privelistea ne-a facut sa uitam de oboseala iar ora 17 ne da curajul sa o luam la valea cu avant dupa ce am savurat ultimele provizii de hrana pe care le mai aveam. am hotarat sa coboram pe alta parte sa mai vedem si alt traseu. s-au stabilit principalele puncte de reper (o poienita de la 1200m aprox., o zona cu pietre in forma unui "y" iar apoi prin padure cu speranta ca ajungem la un drum forestier care sigur ne duce in vale. coborarea a fost si ea foarte grea si plina de peripetii. am ajuns cu totii teferi dupa ce am urmat un drum facut de ploile grele de pe munte si am iesit mai jos de borcut. toata drumetia a durat din batatura in batatura de la 10 la 21:45. probabil dura mai putin dar am fost 11 persoane si din pacate nici nu prea eram echipati corespunzator iar spre norocul nostru la casa eram asteptati cu palinca si mancare urmate de un somn in podul cu fan (in casa nu incapeam toti)
ReplyDeleteUitasem. daca merge cineva in zona aia si vrea sa ramana peste noapte, pe valea Fiadului de la pastravarie in sus nu mai e curent electric dar oricum e cool sa stai la lumina unei lampi cu petrol si sa te speli in vale.
ReplyDeleteo sa incerc sa merg din nou pe valea Fiadului - esecul primei incercari mi-a lasat un gust amar :)
ReplyDeletemerci de informatii!
io m fost pe tibls,dar lucruri din astea se intampla doar dace esti cu capul in nori.
ReplyDelete